25 Şubat 2009 Çarşamba

NURLU'NUN ELDİVENLERİ

Bu aralar yıllar sonra ve arada bir de olsa eve gelince bana kapıyı açan ve can yoldaşı olan genç bir arkadaşım var.Bu eldivenleri onun isteğine göre planladık.Bende ördüm.Soğuklarda hareketini kısıtlamadığı için rahat kullandığını söyledi.Bende yayınlıyorum.Çok kolay bir örnek.Düz dikdörtgen bir parça örüp yanlardan dikerek bu şekli verdim.

24 Şubat 2009 Salı

ŞEFTALİLİ İRMİK TATLISI

Derin dondurucuda sakladığım meyvaları yavaş yavaş değerlendiriyorum.Şeftali malumunuz Bursa'nın ünlü meyvası.Bende çok sevdiğim ve kışında yemek istediğim için yazın dilimleyip atmıştım dondurucuya.Dün akşam Mukaddes Teyze'ye gecikmiş bir doğum günü kutlaması yaptık.Kendisi 49 yaşına girdi.(Ben 3 yıldır tanıyorum Mukaddes Teyze'yi 3 yıldır 49 yaşında geçen yıl yazmıştım bunun nedenini)Tarifimize geçelim hemen eğer okursa bunları beni topa tutar kendileri.
MALZEMELER:
5 su bardağı süt(1000 ml)
7 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı şeker
25 gr tereyağ(koymayabilirsiniz)
3 paket vanilya
1 su bardağı dilimlenmiş şeftali
1 su bardağı karamelli mısır gevreği
YAPILIŞI:Sütü çelik tencereye koyuyoruz .İrmiği ekleyip orta ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz.Kaynamaya başlayınca şekeri vanilyayı ve tereyağını ilave edip 5 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz.Ateşten alıp arada karıştırarak kabuk tutmasını önlüyoruz.Ilık hale geçmesini sağlıyoruz.Bu arada kalıbımıza (ben papatya şekilli kalıbımı kullandım)şeftalileri diziyoruz.Muhallebinin yarısını boşaltıyoruz.Arasına kalan şeftalileri doğrayıp yayıyoruz.Mısır gevreklerini elimizle ufalayıp onlarıda yayıyoruz.Üzerinede muhallebimizn tamamını döküp donması için önce dışarıda sonrada buzdolabında bekletiyoruz.Servisten bir gün önce yapmanızı tavsiye ediyorum.Servis kabına çıkrıp servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

23 Şubat 2009 Pazartesi

ÇAYDANLIKLARIMIZ VE HAŞLANMIŞ YUMURTALAR ÜŞÜMESİN!!!!!!!!!

Cuma gün öğleden sonra izinliydim.Evde oturduğum yerden bunları ördüm.Çocuk doktorumuz istemişti.Çaydanlığımıza elbise haşlanmış yumurtalarımıza bere.Gereksiz demeyin ünlü markaların vitrinlerinde var.Oldukça da pahalı.

19 Şubat 2009 Perşembe

PATATES SALATASI




Bir misafir sofrası ve tarifler yavaş yavaş gelecek.Gerçi ışık yüzünden resimler çok iyi çıkmamış ama idare edin artık.Sofrada sosyete mantısı,patates salatası,çikolatalı milföy börek,elmalı turta vardı.
PATATES SALATASI(KALIPTA)
5 tane orta boy patates
5 tane havuç
2 tane kuru soğan
1 demet taze soğan
maydanoz dere otu
1 çay bardağı gerçek zeytin yağı
tuz, karabiber,kırmızı biber,kimyon,kekik,nane
YAPILIŞI:Havuçlar rendelenir.1Yemek kaşığı zeytin yağında kavurulur.Yarısı borcam kek kalıbının dibine kaşıkla bastırılarak sıkıştırılır.Patatesler haşlanır ,püre haline getirilir.Taze soğan maydanoz,dere otu ince ince kıyılır.Patateslere eklenir.Baharatlar,tuz ve 2yemek kaşığı yağ ilave edilen karışım iyice yoğurulur.1/4 ü ayırılır.Kalıptaki havucun üzerine sıkıca bastırılır.Ayırılan patatesli karışım ile havuç kavurması karıştırılıp kalıbın en üstüne bastırılır.Üzerine bir tabak kapatılarak servise kadar buzdolabında dinlendirilir.Bir gün önceden yapılırsa daha çok yerleşiyor lezzeti.Servis yapılma zamanı gelince kalıp ters çevirilerek çıkarılan salata servise hazır hale gelmiştir.Afiyetle yenir.



16 Şubat 2009 Pazartesi

BAL KABAKLI YAĞSIZ TAVA KEKİ

Hafta sonu kız kardeşimdeydim.Uçakla dönerken bir dergide görmüş bu tarifi.Hemen denedik.Çok lezzetli yumuşacık ılak bir kek oldu.
MALZEMELER
2 yumurta
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
5 çaybardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı rendelenmiş ve şekerle pişirilmiş bal kabağı
YAPILIŞI:Yumurtalar şekerle çırpılır.Süt eklenir.Bal kabakları eklenir.Un ,kabartma tozu,vanilya eklenir iyice karıştırıldıktan sonra hafifçe yağlanmış fincanlara paylaştırılır.Tencereye dizilen fincanların yarısına gelecek kadar su konur.Kapağı kapatılır.Su kaynayana kadar yüksek ateşte,su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe getirilerek kapağı açılmadan 25 dakika pişirilir.(Su kaynamaya başaldıktan sonra 25 dakika)Ocak kapatıldıktan sonra 15 dakika tencerenin kapağı açılmadan beklenir.15 Dakika sonra fincanlar sudan çıkarılır,soğuması için beklenir.Biz fincandan çıkardıktan sonra uzunlamasına ikiye böldük çünkü porsiyonlar biraz büyükçeydi.Kekler servis yapılır.

10 Şubat 2009 Salı

BEBEK ŞEKERLERİ


Bu yaz ikinci kez teyze oldum.Çınar'ımız ailemize katıldı.Allah'a şükür her şey yolunda ama teyze yaşlandıkça tembelleşiyor galiba.Bu kez sadece şekerleri yapabildim.Bunlar malzemeleri Pastaland'dan alınıp evde yapılmış mevlüt şekerlerimiz.