12 Ağustos 2013 Pazartesi

ANNEMİN BADEMLİ BAYRAM PİLAVI....


www.otizm.platformu.org

Bayramı her zamanki gibi büyüklerle geçirince nete vakit ayıramadım.Daha doğrusu böyle günlerde aile dışında vakit geçirmek istemiyorum.Madem ki O'nların hatrına Antalya'dayım her vakit aileye ait olmalı diye düşünüyorum.Bizim sülalede Ramazan bayramının birinci günü sabah namaz ve bayramlaşma faslından sonra yemek yenir kahvaltı yapılmaz.Hatta öyledir ki arefe gününden başlarız bayram sabahı ne yesek diye düşünmeye:):)Klasik yemek düzeninde çorba,sulu yemek,pilav ve et yemeklerinden sonra tatlı yenir.Oruçtan sonra ağır görünüyor ama ne yapalım anneannemden ve büyük anneanneden kalma bir gelenek bu.Bayram sabahı kalabalık bir grupla oturulan sofrada yemek yemek ayrı bir zevk.Bu bayram annem değişik bir pilav pişirdi.Bana biraz ağır geldi ama genel çok beğendi.Hoş ben bu tabak dışında  sadece çorba içebildim.Annemin tarifini aynen aktarıyorum.1,5 su bardağı badem suda haşlanıp dış kabukları çıkarılarak kurumaya bırakılır.(bu işlemi bir gün önce yaptık)2 yemek kaşığı tereyağı bir çay kaşığı ayçiçek yağıyla tencereye alınır ve eritilir yağların birbirine karışması sağlanır.Diğer tarafta sizin için yeterli miktarda pirinç temizlenir,yayvan bir kaba alınır, tuz serpilip,üzerini geçecek miktarda  kaynar su konularak haşlanmaya bırakılır.Tencerede kaynamaya başlayan yağın içerisine badem alınarak hafif pembeleşene kadar kavrulur.Kavrulan bademler yağı süzülerek başka bir kaba aktarılır.Tamamen bademin tadını ve kokusunu almış olan yağ karışımına ;süzülüp soğuk suda iyice yıkanmış olan pirinçler ilave edilerek pilav pişirilir.Pilavımız pişip azıcık demlenince kavrulan bademler ilave edilip karıştırılarak servise hazır hale getirilir.Biz kavurma ve ciğerle servis yaptık.Sizler keyfinize göre göre servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.........

Hiç yorum yok: