4 Ocak 2008 Cuma

KABAK TATLISI Her ne kadar daha fotograf yüklemeyi beceremesem de ilk tarifimi yazmak istiyorum।Aslında annemde öğrendiğim klasik pişirme yöntemi bizim ailede kabak tatlısı böyle yapılıyor.Ben içine damla sakızı ekledim
MALZEMELER
2 kg kabuğu soyulup yıkanmış bal kabağı
1 kg şeker1-2tane damla sakızı(ağız tadınıza göre sakızın kokusunu çok severim 3 tane koydum)

YAPILIŞI
Yıkayıp kevgirde suyunu süzdüğümüz bal kabaklarını geniş kenarlı bir tencereye diziyoruz.Üzerine 1 kg şekeri döküp kapağını kapatıyoruz.Tercihen en az 2 saat kabağın suyunu salması için bekliyoruz.Eğer yeterli su yoksa 1 çay bardağı su ekleyerek ocağa koyup altını yakıyoruz.Hafif ateşte kabaklar suyunu iyice salana ve yumuşayana kadar pişiriyoruz.Çok fazla yumuşamamasına yani hamur gibi olmamasına dikkat ediyoruz.Pişiriğimiz kabakları kuru bir fırın tepsisine üst üste gelmeyecek şekilde sıralıyoruz.tepside kalan şurubun içerisine damla sakızlarını atıp eriyene kadar bir taşım daha kaynatıyoruz.Tepsiye aldığımız kabakların üzerine kepçeyle şuruptan gezdirip orta dercede ısıtılmış fırına koyuyoruz.Yaklaşık 1 saat gelip gidip kontrol ederek şurup eksilmişse şurup ekleyerek pişiriyoruz.Kabaklar hafifçe içini çekip çukurlaşmaya başlamışsa olmuş demektir.Fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.Soğuyan kabakları porsiyonlar halinde servis tabaklarına alıp isteğe göre üzerine ceviz ve tahin dökerek servis yapıyoruz.Bizim ailede tahin çok rağbet görüyor ve farklı bir lezzet katıyor.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: