28 Eylül 2011 Çarşamba

KARAMELLİ KARYAĞDI TATLISI VE EV YAPIMI DONDURMA


www.otizm.platformu.org 
Ankara'da bir türbe vardır.Zaman zaman gittiğimde ziyaret ederim.Türbedede yatan hatun kişinin hikayesi beni çok etkilemişti.KARYAĞDI HATUN TÜRBESİ.Yıllar yıllar önce Ankara'da yaşayan genç bir gelin varmış.Çok temiz kalpli ve iyilik sever bir hanımmış.İlk bebeğine hamile kaldığı yaz ağustos ayında canı kar yemek istemiş.Aramışlar ama bulamamışlar.Öyle yürekten dua etmişki ağustos ayında Ankara'ya kar yağmış.Bu iyilik sever hatun kişide yağan kardan yemiş ve çok hastalanmış.Sonuçta bebeğini kucağına alamadan HAKKA yürümüş.Türbeyi O'nun anısına yapmışlar.Rabbim bizleride duaları kabul olanlardan eyler İnşallah.Gelelim tarife tatlının tarifi hepimizin bildiği türden.Sadece kremasını yaparken bir püf noktasından bahsetti kuzenim.(Bu arada Çorum'daki becerikli kuzenime ait bir tarif)Tencereye teremyağı koyduktan sonra üzerine 1,5 subardağı toz şekeri koyup şeker iyice  eriyene kadar yağı fokurdatıp üzerine un ve sütü eklemek.İnanılmaz lezzetli bir tatlıydı.En güzelide dondurmaydı.Dondurma canavarı olan bana yaz boyu bu lezzeti kendi elimden yemek nasip oldu.Maraş dondurması kadar lezzetli olmasada tatlıların üzerinde süper gitti.
EV YAPIMI  DONDURMA
1 lt süt
2 poşet krem şanti
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tepeleme dondurmalık sahlep(aktarlarda var 20 gr aldım yaz boyu kullandım)
Sütü cam yada porselen bir kaseye boşaltıyoruz.İçine krem şantileri ve toz şekeri ilave edip iyice çırpıyoruz.Kıvam almaya başladığında dondurmalık sahlepi ekleyip yaklaşık 5 dakika daha çırpıyoruz.Çukurca bir kapta derin dondurucuda saklıyoruz.Tatlıların üzerinde ve kriz durumlarında buzluktan çıkarıp servis yapıyoruz.Değişik çeşitli krem şantilerle ve meyvalarla da denedim son derece lezzetli tadlar oluştu.

1 yorum:

papatya68 dedi ki...

ellerine sağlık bacım bana da yap da yiyeyim ellerinden:)
sevgilerimle